Första advent

2008-11-30 @ 23:57:17
För er som känner mig vet att jag inte tycker om jul och julstök. Hatar julen eller kanske inte julen i sig men alla dessa påhittade traditioner och att allt måste vara på ett visst sätt driver mig till vansinne. Vem bestämmer sånt? Tycker att det är en materialistisk skithelg med bara en massor med måsten.

Jag uppskattar dock ledigheten och att man har tid att vara med familjen och att man skapar möjlighet för att träffa allihopa. Men eftersom att man har barn nu så gör jag mitt bästa och försöker att se till att barnen inte blir såna julhatare som jag så jag biter ihop och försöker göra det bästa av situationen.

Är det någon som känner igen sig eller är det bara jag som tycker så här??

Idag var det ju första advent så efter en lördag med huset fullt med folk och en söndag på IKEA vare det faktiskt schysst att kunna få tända lite ljus och bara mysa samtidigt som vi käkade lite pepparkakor. Goran och jag tog även lite glögg och det kändes faktiskt som att det var lite julmys iallafall. Tack vare att barnen uppskattar det så mycket så har jag väl börjat mjukna lite grann...det ska bli intressant om jag kommer fortsätta att tycka att det är ok ju närmare julen vi kommer.



Drack bara en vanlig blossa lättglögg idag men tänkte att till nästa advent skulle vi köpa Blossas årgångsglögg för 08. Den skulle smaka blåbär. Är det någon som provat det? Vad tycker ni? Är den god?

Fullt hus

2008-11-30 @ 23:46:00
I går hade vi svågern Igor här med sina små barn. En 2 åring (Elliot) och en 7 månaders (Nellie). Supersöta. 2-åringen är inne i en sån ålder så att man kan börja hitta på grejer med honom och det är jätteroligt att kunna ta med honom på små äventyr, som till affären :-). Lilltejen som är 7 månader är ett litet charmtroll som är superglad...så länge pappa är där... så där får vi nog vänta lite innan vi kan börja ta med henne på äventyr. Vi får nog träffas lite oftare så att hon inte blir så skrämd för Goran.

Det är ju nästan samma ålderskillnad mellan de som det är mellan Lucas och Emilia och när man ser de så får man upp massor med minnen och hur det var när de var små. Det mesta har man ju glömt bort som tex att man typ aldrig bara kan sitta och softa... Men jag tycker att svågern kämpade på bra med friskt humör även fast han hade superont i ryggen. Han hade full koll på ungarna, höll de mätta och belåtna och glada :-)

Senare på eftermiddagen kom sen Ragge på besök med sina två barn så det vart fullt ös för ungarna. Och vid 21 kom ytterligare en kompis till Goran på snabbvisit. Det är kul när folk tar sig tid för att komma och hälsa på även fast man bara sitter vid köksbordet och pratar lite.

Senare på kvällen så började vi kolla på en film och jag somnade i soffan även fast vi hade gäster hemma. Det börjar bli en ful vana hos mig. Helt plötsligt så stänger hjärnan bara av och så sover jag även fast vi har gäster eller är hemma hos någon annan. Pensionärsvarning!!! Är det åldern eller är man bara rude? Är det någon av er som också råkat ut för detta?? Det är ju tur att man är så pass nära vänner så att de vet hur man är och förhoppningsvis tar de inte illa upp:-)

Barnvakt

2008-11-30 @ 23:17:13
I fredags hade vi barnvakt nu när både jag och Goran bestämt oss för att gå ut att parta. Min brorsdotter sa att hon kunde vara med de och barnen vart jätteglada.

De hade fått gå och handla tillsammans, de var ivåg och hyrde film, gjorde egen pizza, bakade pepparkakor och tittade på film och på idol. De hade haft det jätteroligt och var supernöjda med kvällen. De hade till och med gått och lagt sig redan kl 23 och det måste jag säga var bra jobbat av henne att få de att sova så tidigt på en helg. Hon sov över oss hos och på lördagsmorgonen så tog vi en långfrukost och satt och snackade. Jag måste säga att det är så kul att se att hon blivit så stor och ansvarsfull och att hon skapat en egen kontakt med våra barn fast hon är så mycket äldre än de.

Kred till Cheri. Bra jobbat.

Disco

2008-11-30 @ 23:06:04
Var på fest i fredags med jobbet. Goran har ju börjat jobba inom samma avsnitt så vi var på festen tillsammans. Det var jättekul att kunna få gå på fest tillsammans. Discotema it was och jag hade fått hjälp med att hitta en perfekt klänning. Det är ju så svårt att shoppa själv så med lite råd från Sussi valde jag sen till sist en silverglansig stickad klänning. Hade lite ångest först för att jag känner mig inte riktigt i form för att ha klänning på mig samt att den var lite genomskinlig men med ett svart linne och mörka strumpbyxor under vart jag sen super nöjd med valet av klänning. Hade hoppats på att få lägga upp ett kort på det men det blir så dåliga kort med mobilen när man är inomhus och det är lite mörkt.

Jag tyckte att det var superskoj och det är så kul att kunna få träffa sina jobbarkompisar när man är lite mer avslappnad så att man både får se andras mer privata sidor samt att man även kan bjussa lite mer på sig själv. Maten var ingen höjdare men underhållningen var helt ok och med trevligt sällskap som pricken över i:et så vart kvällen riktigt lyckad.

Hoppas bara på att man kanske kan få gå på något mer party snart så att man kan få piffa till sig igen och ha lite kul, jag tycker ju att temafester är jätteroliga.

Busfrö

2008-11-30 @ 22:54:26
I onsdags var vi och tog första omgången Twinrix sprutor. Goran och jag åkte i två bilar eftersom han kom direkt från jobbet och jag hade varit hemma och hämtat barnen från skolan. Vi möts upp för att ta sprutorna och sen åker jag och barnen hem menans Goran passar på att ta en liten shoppingtur inne i Södertälje.

När vi väl kommit hem, gjort iordning middagen och satt oss ned för att äta ringer Goran, vi hade precis börjat undra varför det dröjde så länge innan han kom hem. Han säger att han tappat bort sin bilnyckel och att jag måste leta efter reservnyckeln hemma och åka dit med den. Han har varit runt och letat efter nyckeln på ställen som han varit på men hittade inte den. Jag säger att jag kommer på en gång och när jag lagt på berättar jag för barnen vad som hänt.

Emilia blir då helt förskräckt och håller händerna för munnen samtidigt som hon säger att hon har nyckeln i sina termobyxor. Jag frågar då henne varför hon har nyckeln och hon säger att den hängde ut från pappas ficka och hon hade tänkt att skoja lite med honom. Hon springer ut till farstun och hämtar nyckeln samtidigt som jag muttrar om att det var oansvarigt...att stackars pappa har fått vara ute i kylan och leta efter nyckeln etc... med lite drama i rösten. Hela vägen in till Södertälje sitter hon i bilen med tårar i ögonon och hoppas att allt är ok med pappa. Jag lät henne hållas lite även fast jag visste att det var ganska oskyldigt och att hon inte menade att det skulle bli så här. Det var ju inte så jätteallvarligt men jag passade på att förklarade för henne och Lucas att nycklar, plånbok och pass är absolut förbjudet att använda sig av för att hitta på något skoj. Hon sa att hon aldrig kommer att göra något sådant igen och vart överlycklig när hon såg att pappa var ok.

Vad ska man säga, hon är ju ett sånt litet busfrö. Tror dock inte att detta är sista gången lilla fröken kommer hitta på något bus :-)

Lyckad försäljning

2008-11-30 @ 22:39:15
Var på barnbasar förra söndagen med Marie. Hade även med mig barnen och Goran var också med. Det var verkligen superschysst att Goran följde med för jag tycker att det är så jobbigt att känna ansvaret för att se vad man ska göra av med alla kläder och saker som barnen växer ur hemma. Så att han var med och att vi gjorde detta tillen familjegrej gjorde så att detta inte alls vart så tråkigt och jobbigt utan vi hade det ganska kul. Försäljningen gick bra, fick ihop 1700 kr, även fast jag nästan skänkte bort kläderna. Täckjacka 30 kr, overall 40 kr, vinterskor 10 kr etc. Att sälja av sina grejer är något som jag verkligen rekommenderar och att man ser till att göra det i tid innan kläderna är "ur mode". Vi hade hur mycket kläder som helst hemma men jag valde ut lite och tog endast med mig ca 3 kartonger med kläder och skor.

Marie och jag prismärker.


Goran in action.


Tyvärr är jag ingen mästerfotograf...

Lucas har prismärkt allt och är färdig och undrar när alla ska börja komma.


Emilia tycker också det är en lång väntan innan öppningen och tar ett break innan allt drar igång.


Barnen hade med sig leksaker så de fick ansvara för sin egna försäljning och de jobbade på jättebra. Man ser att de växer jättemycket när de få ta eget ansvar och det är så kul när man ser att de är framåt och kan prata med sina kunder.  Det vart dock ganska mycket grejer kvar så vi ska nu se om vi kan ge bort lite saker eller om vi kan skänka leksakerna till välgörande ändamål.

Är det någon som har några bra tips så tar vi gärna emot det.

Träning....

2008-11-29 @ 23:08:26
Ingen träning under de senaste veckorna pga av att jag varit risig. Denna vecka har jag dock varit ute och åkt en del pulka med barnen så man har ju inte varit helt inaktiv. Mina mål har jag ju inte uppfyllt och jag har nu insett att jag måste försöka sätta lite mål som är anpassade över det faktum att man har småbarn hemma som man får räkna med tar med sig massor med baciller hem.

Fick en liten push av en kompis, Sussi,  som bokat in sig på ett body pump pass på måndag lunch. Jag har nu också anmält mig och det ska bli skönt att äntligen komma igång.

110 år

2008-11-29 @ 23:01:28
I lördags var vi på 110 års kalas. Pappa och syrran fyllde 40 och 70 och vi hade det supersoft och nice. Syrran fick lite pengar av oss i present så att hon själv kan unna sig något lite speciellt när det passar henne. Pappa fick en kamera av oss barn som var helt perfekt för honom eftersom hans syn har blivit lite sämre med åren. En HP med stor skärm och jättebra menyer och han verkade vara supernöjd.

Återhämtning

2008-11-29 @ 22:53:30
Är nu tillbaka. Har använt dessa dagar till att hinna med allt som ska göras. Jag har även varit duktig och gått och lagt mig innan 12 under veckan vilket gjort att jag nu känner mig som en ny och fräsch människa.
Sömnen är så mycket viktigare än man tror. Om jag skulle få in bra sovrutiner så skulle jag säkert föryngra mig några år på nolltid :-)

Pausar, åter på lördag

2008-11-24 @ 23:18:30
Busy, busy, försöker hinna med allt som ska göras.
Är fortfarande jättehostig och hostar hela nätterna.
Tar en paus och lägger in nya inlägg på lördag.
Ha det bra allihopa. Hörs på lördag igen.

The 70s

2008-11-22 @ 00:26:50
Nästa fredag ska jag gå på fest som har 70 tals disco tema. Ska försöka fixa en peruk med mikrofonfrilla för det tycker jag skulle passa bra :-) Vad ser ni framför er som typiska 70s discokläder?? Tips, please...

Fredag

2008-11-21 @ 22:46:25
Hämtade upp brorsans två småttingar och vi åkte hem till oss för att leka och äta gott.
Brorsan kom sen över och vi snackade och hade trevligt och vi hann med att titta på lite idol innan han och Naomi åkte hem.

Lucas, Emilia och Zakk sitter nu och softar och titta på film medans jag är ute på nätet och Goran lirar gura. Supersoft.....
Vet dock vad som väntar mig inatt, imorgonbitt och på söndag. Det är barnbasar på söndag och jag har hur mycket grejer som helst som ska gås igenom innan dess. Så här blir det när man skjuter på det till sista stund.

Imorgon ska vi alla hem till syrran för att fira henne och pappa. Hon har ju fyllt 40 och pappa fyller 70 idag. 40 och 70!! Shit, vågar nästan inte säga det högt. 40 är ju jättemycket och 70 är ju urgammalt. Känns som att jag själv kommer att få en kris bara av att säga det. Syrran ser ju dock ut som en liten 25 årig skönhet fortfarande  och pappa kan man inte heller tro att han ens är i närheten av att vara 70 så man får ju hoppas på att det är generna som är grymma......:-)

Söndag är det barnbasar och barnen längtar för de ansvarar själva för försäljningen av deras saker. Jag har hand om kläd och sko försäljningen. Förra gången var de jätteduktiga och jobbade verkligen hårt för att sälja in sina grejer bland kunderna. Barnen har ju någon form av känslomässiga band till sina saker så att de vill ju verkligen att deras grejer ska bli väl omhändertagna, det handlar inte bara om pengarna.

Vad har ni för planer för helgen??

Mat, gott sällskap och inspiration

2008-11-21 @ 22:33:40
Jag och två jobbarkompisar träffade upp 3 före detta kollegor uppe i stan igår och vi satte oss på 54:an på Medborgarplatsen och tog ett glas vin, käkade gott och snackade. Det var jätteroligt att få träffa de och få höra hur läget var med alla.

En av de hade varit över i Canada i 6 månader och jag vart så imponerad över hur lilla hon tog det stora steget och flyttade över för att kunna få prova på något nytt. Ensam, (hon hade sin syrra i Seattle) utan jobb och boende. På rekordtid fixade hon två schyssta jobb, boende och fick upp en umgängeskrets och det är så roligt att få höra hur hon verkligen kämpade sig fram för att få göra det hon ville göra där. Hennes pojkvän åkte sedan över för att hälsa på och det slutade med att de förlovade sig, hur romantiskt som helst...När hon sen kom hem lyckades hon även där direkt skaffa sig ett schysst jobb och verkar trivas jättebra.

Det är sånt som inspirerar mig, folk som tar saken i egna händer. Men än så länge har jag inte lyckats komma ur min lilla falska trygghet för att försöka ge mig på något nytt och spännande..... Maybe someday.

Strukturera tankarna

2008-11-21 @ 22:14:48
Har nu avslutat kursen och jag känner mig alltid så taggad när jag fått lite nya verktyg att jobba med. Efter kursen snurrade allt som gåtts igenom i huvudet på mig och hundra ideer på tillämpningar studsade runt i hjärnan och jag fick en stresskänsla av att det var så mycket jag ville göra och att jag säkert inte kommer hinna göra allt som jag vill göra.  Men efter nattens sömn verkar det ha strukturerats upp i hjärnan och jag känner att jag har en plan för hur jag ska jobba vidare nu med detta under de närmaste månaderna. En god natts sömn brukar kunna lösa de flesta snurriga tankar.

Jag ser det snöar...det var väl roligt. Hurra!

2008-11-19 @ 21:11:26





Direkt när barnen kom hem började de att jobba med sin snögubbe.
Det känns faktiskt skönt att det kommit snö så vi får något som lyser upp i mörkret och barnen kommer definitivt att vara ute mycket mera och leka. De ville inte komma in utan hade nog kunnat vara kvar ute hela kvällen:-)

Nu håller vi tummarna för att snön ligger kvar ett tag.

Utryckning

2008-11-19 @ 21:08:50
Goran var tvungen att jobba över idag och jag var på kurs och kom inte hem förräns vid kl 18.30 så han var tvungen att fråga sin pappa om sista minuten hjälp med att hämta barnen från skolan.

Som tur var kunde han göra det så barnen åkte hem till de. De hade jätteroligt där, men det som var synd var att Lucas missade sin Taekwondo träning och det är bara några veckor kvar till graderingen + att han varit borta en del på sistonde pga av att han varit förkyld. Så han har en del han behöver öva på hemma nu.

Under alla år är det alltid jag som varit den som jobbat övertid och Goran har ju väldigt sällan haft något som bara måste vara klart som gjort så att han måste jobba över och då har ju han fått rycka in och hämta de på mina tider. Men nu när han börjat på det nya jobbet så har det blivit helt annorlunda. Undrar hur det kommer bli då jag måste börja kliva in för honom om han inte kan hämta på sina dagar.  Man kan ju tycka att det är min tur att ta den biten nu men jag känner på mig att detta kommer att bli en tuff omställning för mig då jag oftast har en massa möten och är inbokad på eftermiddagarna de dagar när jag inte hämtar, så det kommer nog inte flyta på helt friktionsfritt om jag känner mig rätt. Det kommer nog att bli en hel del tuffa förhandlingar om vems deadline eller uppgifter som är mest kritisk. Helt sjukt eller hur. Det är klart att barnen alltid går först, men det blir oftast en del förhandlingar när inte barnen hör om vem som ska hämta, lämna eller VAB:a.

Idag fick jag även lite ny info om hur de framtida planerna är gällande antal anställda hos oss. Chefen ringde oss som var på kursen för att informera. Det är ju en del besparings och effektiviseringskrav och långsiktiga planer som har satts och som vi ska följa men eftersom jag var iväg idag och hade liksom lite distans till jobbet började jag faktiskt tänka på om det inte började bli dags för mig att ta mig i kragen och söka något annat.  Jag har ju ändå jobbat på samma företag i 13 år så det är nog dags, men det är svårt eftersom att jobbet blivit en del av mig. Det är svårt att se något som liksom skulle vara roligare än det jag gör idag. Dagligen står jag för nya utmaningar och varje dag kommer det in nya problem som måste lösas. Att kunna få använda mina problemlösningsfärdigheter, mina kunskaper, få möjlighet till att vara kreativ samtidigt som jag lär mig nya saker hela tiden är ju något som jag går igång på. Allt detta samtidigt som jag känner att jag är med och påverkar och skapar resultat.  Det blir ju svårt att slå. Får nog börja nätverka lite för att se vilka typer av jobb som skulle kunna vara intressanta för mig och börja blicka över horisonten. Prova söka kan man ju alltid göra.

4D bio

2008-11-18 @ 23:00:51
På tekniska museet har de 4D bio. De visar 3D film med rörelser, vindpustar, vattenstänk och dofter.

http://www.tekniskamuseet.se/templates/Page.aspx?id=22186

Är det någon som varit där? Är det bra?
Ska under morgondagen se om det går att boka in någon biljett nu innan jul.

Kaos i tågtrafiken

2008-11-18 @ 21:51:03
I morse missade jag regionaltåget med 1 minut. Disaster, hamnar jag i bilköer så kommer jag ju komma jättesent till kursen. Grrr, blir så arg på mig själv för anledningen till att jag missade tåget var för att jag inte hittade mina höstskor och höll på att snurra hemma....

Ringde till min jobbarkompis som också ska gå kursen och frågade vart han var, han satt redan på pendeltåget och tipsade om att jag borde hoppa på vid Östertälje med nästa tåg. När jag nästan var framme vid Östertälje ringde han igen och och säger att hans tåg stod stilla och att jag nog inte borde åka tåg. Det verkade ha hänt något. Det fanns tydligen ingen ström till tågen. Jaha, ut på motorvägen igen.

Efter ett tag ringde han mig igen, när jag precis var vid Fittja avfarten, och frågar om jag kan plocka upp honom vid Huddinge istället, jag hann precis med att komma på avfarten, så jag åkte förbi Huddinge för att plocka upp honom.

Tog istället Huddingevägen in till stan och nu hade jag en kartläsare, det var ju super, plus att jag slapp komma in till kursen försent själv. Sånt är ju så skämmigt, tycker jag. Hur svårt ska det vara att passa tider....

Efter lite köande kom vi till slut fram, kl 09.15. En kvart försenatd.  Kommer in i kurslokalen och försöker smyga in och ser då att de inte börjat ännu. De väntar fortfarande på att börja då hälften inte kommit än.  En efter en börjar droppa in mellan kl 09.20 och kl 10.15. Det var inte bara vi som drabbats av tågförseningar.

Tydligen hade någon transformator som gått sönder lett till att hela Mälardalen var utan ström så alla tåg hade stått stilla ända upp till Gävle. Så det kanske var tur i oturen att jag missade mitt tåg imorse så slapp jag försöka ta mig in till stan med ersättningsbussar och krångla.

Tycker synd om såna som pendlar in till stan dagligen, hur ska man kunna göra bedömningar om när man kommer fram till jobbet. Det känns som att det är så svårt att bedöma tid för bilköande eller för förseningar av tåg. Jag skulle smälla av runt stressen till att alltid komma försent. Sitter nu och undrar hur jag ska göra imorgon. Pendla eller ta bil? Vad är sannolikheten att något liknande händer imorgon igen???

Avbrott i vardagen

2008-11-17 @ 23:05:53
Ska iväg på kurs i tre dagar och det ska bli jättekul. Bara att få lite tid innan och efter kursen att gå runt i Stockholm och se lite folk i rörelse blir som att man bryter mönstret från vardagen och jag tror att det kommer ge mig lite ny frisk energi.

Ser också fram emot torsdag för då ska jag och några jobbarkompisar träffa två av våra före detta kollegor uppe i stan. Middag och gott sällskap, supernice.

Tror att jag ska upp tidigt och passa på att skämma bort barnen med lite fullkorns våfflor serverade med skinka till frukost imorgon så kan vi ha en liten mysmorgon istället för en stressig morgon som vi haft som standard på sistonde.
Känner redan hur energin flödar inom mig :-)

 

Söka på flyg från andra siter än svenska

2008-11-17 @ 22:36:24
Försöker ju hitta schyssta priser för flyg till mina resplaner för nästa sommar.

http://mamascorner.blogg.se/2008/october/resa-optimalt.html

Det är bara så himla svårt att söka på flygpriser på andra länders siter. Jag tror att det kan bli billigare om man bokar tex enklebiljetter från det land som man ska åka ifrån. Är det någon som har några bra siter eller tips? Eller spelar det ingen roll, har de samma priser som på våra sidor som vi får upp tex MrJet?

Stand up comedy shower som jag rekommenderar.

2008-11-16 @ 23:52:39
Var hemma hos brorsan på lördagkvällen. Ragge med barnen kom också förbi. Therese och jag fixade iordning en supergod middag och sedan satte vi oss för att titta på 2 standup comedy shower som de visade på SVT2 och vi hade jätteroligt.

Den ena heter "The axes of evil" och det var 4 st stå uppare som uppträdde och alla hade de sitt ursprung från mellan östern. Temat för showen var ju då så klart det ansträngda läget för folk i mellanöstern men även om hur folk från mellanöstern som bor i USA har det.  Jag rekommenderar verkligen showen, det kanske verkar lite konstigt att skämta om så allvarliga saker men jag måste säga att detta var jättebra samt att man får sig en liten tankeställare om alla fördomar som finns.

Den andra heter "Kill the messenge"r med Chris Rock. Och den här var också jätterolig. Chris körde på både med politiska skämt samt om skillnader mellan man och kvinna och vissa grejer var ju helt klockrena.

Var det någon mer som såg detta? Vad tyckte ni?

Vart sitter slow motion knappen?

2008-11-16 @ 23:36:41
Tiden går alldeles för fort! Har haft fullt upp i helgen och efter kalaset i lördags däckade jag och tog en kort tupplur i soffan. Pensionärsvarning!!! Grejen är den att jag fortfarande känner mig sjuk och jag blir inte bättre. Skulle gå upp och jobba tidigt imorse men kände mig så dålig så jag tog sovmorgon igen så det slutade med att jag tog det lugnt och softade hemma med barnen och stack inte till jobbet föränns  vid kl 14. Hur kul är det, fick sitta där själv och hosta i min ensamhet och  jobba själv på kvällen till kl 22. Samtidigt hade jag hängade i bakhuvudet att jag kommer behöva åka tidigare imorgon för att hinna få undan allt innan jag ska iväg på kursen på tisdag.

Medans jag slängde i mig alldeles för mycket "middag" vid kl 23.00  på typ 3 minuter och frågade Goran hur det var med barnen så önskade jag att jag kunde ha en sån där fjärr som Adam Sandler hade i klick. Åtminstonde bara under en dag...

Superlugna barn med humor :-)

2008-11-16 @ 23:24:53
11 barn totalt blev det på kalaset och man kanske kan tro att ljudnivån med så många barn i huset skulle vara helt sjuk högt, men det var det inte. Det märks att barnen börjar bli äldre nu för de var så himla lugna. De satt till en början uppe på Lucas rum och byggde Lego och sen vid lunchen när de skulle börja bygga fick några berätta några roliga historier och alla kunde liksom hänga med i konversationerna utan massor med skrik och gap.

Kalaset vart mycket lyckat med en del humor, skratt och lekar och Lucas var supernöjd. Det är så roligt att fixa sånt här när han verkligen visar att han uppskattar det man gjort :-)

Det han tyckte var roligast under dagen var faktiskt att få spela bandy ute efter kalaset. Det slog tydligen allt även paketöppnandet och tävlingarna  och det var så kul att se att även tjejerna släppte loss och körde på.


Kalasfint

2008-11-15 @ 00:50:14
Imorgon ska Lucas få ha ett barnkalas. Ett gäng på 12 barn ska Goran och jag försöka underhålla imorgon.
Huset har pyntats med ballonger och girlanger och det ser nu riktigt kalasigt ut.

Kalaset ska vara mellan 11 till 13 och planerna är att de ska få börja med att käka lunch. Köttbullar, korv, makaroner, minitomater, gurka och oliver serveras. Med hjälp av dess ingredienser samt tandpetare ska de sedan få bygga sin egen lunch. Bästa konstverket får ett pris. Efter käket blir det lekpaus. Efter ett tag om eller när de blir lite stimmiga, det kan lätt bli det när många smågrabbar samlas, blir det dags för lite kladdkaka och sång.
Sedan är det dags för lite bandylekar innan det blir dags för skatt och godisjakt.

Så imorgon blir det fullt ös för oss.

Lördagkvällen ska sedan ägnas åt städning och återhämtning. På söndag ska jag jobba lite eftersom jag ska på kurs i tre dagar så behöver jag jobba undan lite innan dess samt samla lite data som jag tänkte ta med mig. Om det går bra så får jag förhoppningsvis lite tid över till att träna och åka till IKEA.

Sen är helgen sluuut....Helgerna är alldeles för korta eller vad tycker ni :-)

Hallandsåsen

2008-11-14 @ 21:06:16
Fortsättning på diskussionsämnen.

Lunchprat. Fick höra att den beryktade Hallandåstunnelarbete pågår fortfarande. Jag trodde att de lagt ned arbetet efter skandalen med att akrylamid hade runnit ut i vattnet och förgiftat miljön och där man haft problem med att hitta någon bra metod för att borra i all lera och berg. Snacka om dålig koll man har.

Urspunglig kostnad för detta projekt, som skulle leda till att man skulle tjäna 10 min tågresa mellan Göteborg och Malmö beräknades till ca 1 miljard, nu ca 25 år senare gör man en bedömning att projektet kommer att hamna på en nota på över 10 miljarder kronor och pågå fram till 2015.

De har haft så mycket problem med borrningen och har endast borrat upp 57 % av tunneln efter alla dessa år. Är det inte dags att ansvarig släpper på prestigen och stoppar bygget då det känns som att våra skattepengar kastas bort till ett projekt som skötts så otroligt dåligt där man inte klarat att uföra en ordentlig riskbedömning  varken innan eller under pågående projekt.

10 miljarder kronor. Det är ju helt sjukt. Vad tycker ni, borde inte någon dra i nödbromsen? När ska man inse att man tagit fel beslut och lyssna på experter och geologer  som gång och gång meddelat att detta är fel ställe att bygga på.

Vardags diskussioner

2008-11-14 @ 00:40:38
Det är ganska kul att tänka igenom dagen så här när man bloggar för då tänker man på allt som man gjort samt pratat om under dagen. Idag tex har jag under fikatiderna samt när vi käkade middag med kompisar haft en del diskussioner om alla möjliga ämnen. Bland annat diskuterade vi:
-Allmänt om barnuppfostran.
-Vandalism. Vad är det för något som triggar så att ungdomar blir så destruktiva eller anse sig ha rätten att förstöra andras egendom eller skada andra människor?
-Kissar björnar när de gått i ide?
-Antibiotika och penicillin, samma sak? Vad skiljer?
-Gymnasietiden. Varför är det så svårt att motivera tonåringar?

Jag uppskattar verkligen att träffa folk och kunna ha diskussioner om allt mellan himmel och jord. Alla har ju så olika bagage och man tolkar saker och ser saker på så olika sätt. Med hjälp av deras tolkningar eller frågor vidgar man liksom sitt eget sätt och se på saker.

Dags att förbereda sig mentalt för en IKEA runda på söndag

2008-11-12 @ 23:24:50

IKEA rear ut ovanstående delar till medlemmar. Priserna gäller tom 30/11 :-) Jag skulle ju inte lägga några pengar på sånt här innan resan men detta är ju ett måste. Kommer att passa perfekt i barnens rum.

Kanske kan klämma in en del någon annanstans också. Allrummet på övervåningen ser ju ganska tom ut.

H&M Comme des Garcons

2008-11-12 @ 22:38:09
Köa för att handla kläder. Skulle ni göra det?

http://www.aftonbladet.se/sofismode/article3719089.ab

NIX

2008-11-12 @ 22:14:00
Har nu spärrat numret. Det var ju supersmidigt. Borde ha gjort detta tidigare.
Måste dock bekräfta spärren någon gång mellan 2 dagar och 4 veckor, nu gäller det att jag inte glömmer detta.
Marknadsförare som kollat upp vårat nummer i NIX registret innan min anmälning kan använda numret upp till 3 månader. Så samtalen lär inte upphöra nu direkt.

Har fått rekommendationer om att göra anmälan tidigare men har inte kommit till skott. För er som inte gjort det så lägger jag in länken till sidan.

http://www.nix.nu/Sparr%20i%20NIX-Telefon/Hur_ett_telefonnummer_sparras/



Sälja till vilket pris som helst.

2008-11-12 @ 19:24:28
Fick ett samtal från en försäljare idag.
J=Jag  F=Försäljare

J: svarar i telefonen

F: Är ni intresserade av 6 mån gratis prenumeration av SVD

J: Nej tack, jag är inte intresserad. Hej då.

F: Varför inte, det är gratis

J: Jag har tidigare prenumerat på SVD och DN. Tyvärr så har jag inte hunnit eller prioriterat att läsa tidiningarna så det känns som ett slöseri att tacka ja så därför måste jag tacka nej. Tack så mycket för erbjudandet. Hej då.

F: Någon tid under veckan måste du ha för att läsa? Vill du kanske ha en helgprenumeration.

J. Nej tack.

F: Om du inte har tid just nu kan du själv välja när under denna 6 månadersperiod du ska påbörja prenumerationen.

J: Nej tack, det är bra. Jag ska precis sätta mig ned för att äta med barnen så jag måste avsluta samtalet.

F: Jag kan ringa dig senare ikväll.

Här börjar jag tappa tålamodet. Ska jag bara lägga på eller ska jag bli arg.

F: Jag kan ringa dig någon annan dag då du har tid.

J: Jag vill inte ha någon prenumeration och jag har försökt att avböja erbjudandet på ett vänligt sätt. Det verkar dock som att jag måste ta till en otrevlig ton eller lägga på luren i örat på dig så, Hej då. Jag är inte intresserad. Klick.

Ska genast anmäla mig till NIX. Det ringer dagligen från olika försäljare och antal samtal verkar ha eskalerat under den senaste tiden. Det kanske beror på finanskrisen. Alla är i och för sig inte lika påträngande men som sagt det har blivit väldigt mycket samtal hem den sista tiden.

Återupplivad vänskap

2008-11-12 @ 17:29:42
Käkade lunch idag med en gammal vän som jag umgicks jättemycket med i flera år fram tills för ca 8 år sedan. Vi gled ifrån varandra och har faktiskt träffats lite då och då. Vi har typ sagt hej och hur är läget etc. Idag däremot så hade vi tid för att prata och det var kul att träffas och få lite update om läget. Fick även träffa hennes lilla son som är knappa året. Supergullig :-) Det är ju mycket som hänt sen vi umgicks men ändå känns det nästan som att det var igår man träffades.

Får se om jag kan lyckas värva henne att hänga med och träna tillsammans med mig och Marie. Då kan man passa på att snacka lite skit samtidigt som man får något nyttigt gjort :-)

Är våra barn sjukare än andra?

2008-11-12 @ 17:13:26
Emilia har varit hemma från skolan både idag och igår. I måndags var hon i skolan fast hon fortfarande var ganska hes, hostig och snorig men hon hade ingen feber. Fröknarna påpekade dock till oss när vi hämtade henne att hon varit dålig under dagen. Goran och jag har delat på VAB:en under tis och ons och idag har jag även tagit med mig jobb hem som jag kan hålla på med under kvällen för att inte hamna efter. Lucas har fortfarande ont i halsen så han har fått vara hemma från träningen denna vecka men han har varit i skolan. Jag är fortfarande hes, har ont i halsen och är sååå trött.

Vi håller på att analysera ihjäl oss här hemma om vad det är som orsakar detta och varför vi aldrig blir friska. Det var precis likadant förra november och februari. Vi brukar klara oss från magsjukorna men förkylningarna har gått runt hos oss ända sedan barnen började på dagis. En teori som vi har är att vi kanske varit för snabba med att barnen fått gå tillbaka till skolan och dagis innan de tillfrisknat. Vi har liksom haft för bråttom att komma tillbaka till jobbet. Detta kanske leder till att de aldrig riktigt tillfrisknar innan de utsätts för nästa förkylningsomgång. Eller???? Jag tror inte att vi har de hemma i onödan då det oftast brukar vara att dagis ringer och sagt att de är sjuka eller att skolan informerat oss att de tycker att de är hängiga. Hur har ni det där hemma. Hur många gånger är ni sjuka per år och hur många gånger är ,för er som har barn, är barnen sjuka? Hur bedömer ni när det är dags för de att gå tillbaka till skolan. Avviker vi eller är det så här det är??

Jag frågade mina föräldrar om jag var mycket sjuk när jag var i den åldern och enligt de var jag aldrig sjuk. Vet dock inte om det är minnet som sviktar eller om det verkligen var så. Jag har ju själv svårt att komma ihåg allt som rör barnen och minnet för min del verkar vara selektivt till det bra hållet. Det dåliga brukar man vara ganska snabb med att glömma bort.

Vad ska man bli när man blir stor

2008-11-11 @ 00:19:12
Har tänkt att jag ska försöka bredda mina kunskaper lite och anmäla mig till någon kurs nu till nästa år.

Jag har några alternativ och jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska söka:
-Komplettera med poäng i företagsekonomi.
-Bättra på mina nästan obefintliga japanska kunskaper.
-Någon ytterligare kurs inom design och formgivning (detta är något som jag känner att jag inte kan använda mig av inom tjänsten men det är så himla kul att läsa).
-Kanske någon bra kurs i matematik eller statistik. Här krävs det dock någon långsiktig plan för vad jag ska läsa.

Det är bara så svårt att få ihop det tidsmässigt när man jobbar heltid och när barnen är så små så det blir ju ganska begränsat för mig då kursen måste gå på halvfart samt gå kvällstid och helst på distans så att man kan göra allt via internet och hemifrån. Man vill liksom få ut det mesta av den tid som finns.

I våras anmälde mig till en japanska kurs som startade V 35 men jag fick inte ihop det då alla kurstillfällen gick mitt på dagen under min ordinarie arbetstid. Jag hade inte kollat upp alla uppgifterna ordentligt och planerat det i god tid så det var mycket synd att jag inte kunna påbörja den.

Jag har dock fått gå på en del roliga kurser nu på jobbet det sista halvåret så jag känner mig väldigt nöjd iallafall och har haft fullt upp. Bland annat har jag gått kurs i och ska få gå på:
-Statistisk processkontroll
-SAS basprogrammering
-Multivariat dataanalys (3 dagar under nästa vecka)
-Leanutbildning (eventuellt 3 dagar i december)

Tycker att det är så kul och lyxigt att lära sig nya saker. Är det någon mer som läser något roligt på distans? Funkar det bra med nätmötena och föreläsningar via internet? "Bra och dåligt eller att tänka på" kommentarer?
Har ni någon bra kurs att rekommendera?



Farsdag

2008-11-09 @ 23:17:39
Oj va barnen har jobbat hårt med att förbereda inför farsdag. Här är barnen uppe tidigt för att fixa det sista med sina teckningar och för att fixa frukosten. På menyn hade de bestämt att det skulle vara kaffe, ciabattabröd, stekt omelett med chorizakorv samt pepparkakor som de hade bakat dagen innan.



Lucas hade gjort en skärbräda och ljusstake på träslöjden som han gav till Goran.


Emilia hade målat en sten som hon gav. Båda har också gjort jättefina teckningar till honom.

Och som toppen på detta så hade de även gjort en sång som de sjöng när de väckte Goran imorse.

Melodi (munkar med hål i, något som de sjungit i skolan)
Text : Emilia och Lucas
Vi älskar pappa, pappa, pappa som är så snäll.
Han spelar gitarr som vi gillar att lyssna på.
När vi kommer hem till far
så ger vi honom pussar hela dan.

Jag hjälpte de lite och la in ordet far då pappa inte passade men annars så hade de hållt på och knåpat på detta helt själva. Vilket teamwork. Jag filmade faktiskt detta och hade tänkt att lägga upp sången men tyvärr så håller jag på och kraxar med min hesa förkylda röst både innan och efter så jag ville inte lägga ut det :-) Det förstör liksom den gulliga stämningen.

Goran vart nog jätteglad. Frukost på sängen, sången, presenterna och teckningen + en tröja från mig, det vart en riktig lyxmorgon för honom.


Efter det så softade vi lite innan farsdag turnen började.
Först till min pappa där vi alla barnen hade samlats för att fira honom. Mamma hade gjort helt underbar mat som man skulle kunna dö för...... Sen fick han teckningarna från barnen, lite choklad och så skrapade han de traditionella trisslotterna som han alltid får av oss. Ingen miljonvinst denna gång..

Senare på kvällen drog vi över till Gorans pappa och de firar ju inte riktigt detta med farsdag men barnen hade gjort så fina teckningar som de ville ge så vi tänkte att vi skulle överraska honom. Han fick också trisslotter från oss men även där uteblev miljonvinsterna.


Lördag utan krav

2008-11-09 @ 22:53:15
Sovmorgon och sedan tog vi en tur på stan.
Struntade i att laga lunch idag, käkade ute.







Efter det så splittade vi på oss och Goran drog till sin spelning medans jag och barnen åkte iväg för att shoppa lite ingredienser inför fars dag frukosten.

Senare på kvällen när vi hade tänkt att börja med vårat pepparkaksbak ringde Therese för att fråga om vi ville komma över och så sällskapssjuka som vi är var vi ju inte sena med att tacka nej. Pepparkaksdegen åkte med hem till de men själva baket kom sen inte igång förräns vid kl 22 efter att vi käkat middag och tittat på film. Jag tror att barnen bakade över 100 kakor och de hade det jätteroligt. Även minstingen Naomi var superduktig och tyckte det var jätteskoj och satt och skrev "wow" för varje kaka hon hade skapat.

Sen efter pepparkaksbaket började Therese att baka en äppelpaj typ mitt i natten. Ja, de har nog tokigare tider än vad vi har men det är ju så soft att bara ta saker som det kommer och att allting inte behöver vara så inrutat :-)



Som sagt supersoft lördag :-)

Grejer från Tokyo

2008-11-08 @ 13:04:31
Har en jobbarkompis vars dotter studerar i Tokyo. Jag har lämnat en förfrågan om hon kan shoppa lite grejer åt oss och sen skicka hem de med båtfrakt och hon sa att det var ok. Det är en del praktiska bitar vi behöver kolla upp först för att se om det funkar och inte blir alltför dyrt med frakten.

Jag känner mig superglad. Det finns jättemycket grejer som jag skulle vilja beställa som tex ätpinnar för barn som finns i alla möjliga färger, lite matporslin, samlarkort som barnen önskat sig, origamipapper (vilket är superdyrt här) kläder till barnen och en del godis. Ja ni hörde rätt. Kors i taket, Eva prioriterar godis. De japanska godisssorterna är ju såååå himla goda...mmmmm...mmm..mm. Det bara vattnas i munnen när jag tänker på det.

Skulle detta gå hem känns det som att julen är räddad. Börjar redan nu att skriva ihop en lista, ska sedan kolla av med mamma om vilka typer av affärer som man kan hitta dessa grejer så får hon i Tokyo lite hjälp inför inhandlingen.

Använder såna töntiga ord, borde PRO stämplas.

2008-11-07 @ 23:45:39
Den nya generationen håller på att utveckla nya ord som jag inte lyckats kunna behärska ännu. Kommer ni ihåg från tonåren när uttrycken som jag ba, han ba och liksom inträdde och föräldrarna kom med sura kommentarer om att "detta är inte svenska" eller "varför måste man använda liksom i varje mening".

Nu går min son och de andra barnen och säger massor med nya ord som man verkligen måste tänka till för att uppfatta vad det är. Jag blir ju inte lika sur utan försöker istället förstå att vårat språk faktiskt utvecklas. Man vill ju vara en modern mamma :-) Här är exempel på några nya ord:

Zorra
: Lucas kan svinga bandyklubban i luften och ha kvar bollen på klubban. Det kallas tydligen för att Zorra och jag antar att det har någon koppling till Zorro och typ Z:at han gör med svärdet?

Ofta:
Detta uttryck används väldigt ofta numera och då i sammanhang som att jag säger "Lucas är du kär i ..." och han svarar "ofta" vilket då ska betyda nej.

Fett: När något är bra.

Keff:
När något är dåligt.

Fethaja:
Det är helt säkert. Vet inte hur jag ska förklara detta.

På mina bloggtexter och kommentarer på andras bloggar så har jag sett att jag använder vissa uttryck upprepade gånger. Detta har gjort så att jag börjat tänka på vad det är för typ av ord jag använder mig av.

Dunder: När något är bra. Detta är något som jag fått från min kompis Marie som använder det ofta och tydligen så gör jag det också.

Supernice: Just ordet super dyker upp ofta. Det är som såna här förstärkningsord som man använder till tex tvättmedel, Ariel Ultra, tvättar super/ultra rent..
Kan man bli töntigare än så här!!

Machine: Begrepp för när någon är riktigt bra. Typ han är machine. Detta är något som jag fått från brorsan.

Pur ung: Förstärkning av ung.

Slimma: Detta använder jag väldigt ofta.

Dampig: När någon är jobbig.

Psykbryt:
På gränsen till sammanbrott.

Inser nu att listan kan göras väldigt lång. Mina ord som jag använder mig mest av är nog super. Det är ju såå töntigt, värsta PRO stämpeln.

Har ni några nya ord som ni hört eller har ni själva några ord/begrepp som ni använder er av mycket?


Kvalitetshöjning

2008-11-07 @ 21:33:53
Dagens idolprogram har gått upp en nivå i kvalitet! Desmond Child som gästade programmet måste vara en helt otrolig coach för deltagarna var riktigt bra idag. Grymt bra låtar och riktigt bra sång från nästan alla idag.

Helgplaner

2008-11-07 @ 20:28:01
I helgen ska jag och barnen försöka kurera oss. Idag hade Emilia varit hos sin farmor och farfar då hon hade feber och var sjuk. Det gick ganska bra för mig att kunna lämna henne där eftersom att hon tyckte att det skulle bli så mysigt så ångesten över tanken att överge henne gick över och jag kunde gå till jobbet.

Ikväll blir det fredagsmys framför idol och fredag hela veckan. En riktig tv-kväll. Jag har ju Anna som favorit, Lars klättrar på min lista efter hans lilla protestuppträdande förra veckan :-) Vad tyckte ni om hans lilla protest?

Imorgon kväll ska Goran ha en spelning så jag och barnen ska ha en riktig myslördag. Pepparkaksbak, göra smycken och bandy ligger på schemat.

På söndag är det fars dag så då ska vi hitta på något roligt för Goran. Jag och barnen har en liten överraskning pågång och om resultatet blir ok så ska jag ta och visa er detta på bloggen efter söndag. Vi ska nog även dra en sväng förbi min far och Gorans far för en liten snabbfika.

Vad har ni för planer för helgen?

Filmtips

2008-11-07 @ 20:09:59
Sist så nämnde jag att Stepbrother var en kultfilm som måste ses. Nu har vi kollat på Tropic Thunder.
Jag äääälskar komedier. Filmen i sig får 3 av 5 poäng av mig men Robert Downey Jr, som spelar en skådespelare som fanatiskt lever sig in i sina roller, får 5 av 5 av mig. En oscarstatyett för honom :-)

Extrakostnader för resan

2008-11-07 @ 00:18:27
Vi har ju bokat en charterresa och gjort en budget för detta. Det som vi nu inser är att man stirrar sig lite blint på själva priset när man bokar resan på resebyrån. Nu i efterhand märker vi hur det drar iväg i kostnaderna som ligger runt detta.

Boka sittplatser, ytterligare 900 kr.
Vaccinationer för hela familjen, ca 3000 kr...Hallå!!!
3 nya pass, 1200 kr. De måsta vara giltiga 6 månader efter planerad hemresa.
Foto för pass, ca 300 kr
Solkrämer, ca 300 kr (rea på apoteket)
Parkeringsavgift ?

Dessa kostnader hade vi inte med i beräkningarna när vi bokade resan. Ibland verkar det som att man aldrig rest tidigare och har noll koll. Jag har nu lagt upp en mall i excel för eventuella kommande resor så att jag inte behöver tänka och komma ihåg detta utan att jag bara ska kunna klicka i "checklistan" om vilka kostnader som ligger runt resorna innan vi bokar något nytt. Man måste ju lära sig av sina misstag :-)

Hur gör ni? Har ni alla koll på era kostnader i förväg?

Sittplatser bokade, vilka är de säkraste platserna?

2008-11-07 @ 00:08:10
Igår bokade vi sittplatserna till Thailandresan. Vi har valt platser utifrån vad jag hört ska vara de statistiskt sett säkraste platserna. Sittplatser vid vingarna då det partiet är mera förstärkt samt inte mer än ca 10 rader från nödutgångarna då syret vid eventuell brand tar oftast slut innan man hinner ut om man är placerad längre bort.

Vet att det är relativt säkert att åka flygplan jämfört med att köra bil men jag blir alltid lite nervös under själva flygturerna speciellt när man reser med barnen. Jag brukar sitta och ha små miniföreläsningar om säkerhetsrutinerna på planet för Goran och barnen samt försöker lägga in lite överlevnadstips som man snappat upp från olika TV-program. Sjukt, eller??

Igen!

2008-11-07 @ 00:00:24
Ja, nu var det Emilias tur igen med att bli sjuk. De ringde från skolan och sade att hon somnat på fritids. Hon hade tidigare verkat ok men sagt att hon hade lite ont i halsen. När jag hämtar henne så sover hon och har hög feber. Kommer hem, tar tempen, 38.8. Igen!!! Vi har ju precis allihopa haft en vända som vi inte ens har tagit oss ur ännu. Alla här hemma är lite smådåliga och har ont i halsen, fortfarande.

Farmor och farfar ringde för att kolla läget och undrade då om Emilia ville vara hos de imorgon, vilket är jättesnällt. Det är svårt att veta vad man ska göra i såna här situationer. Jag vill ju inte vara en dålig mamma och strunta i barnen när de är sjuka. Emilia är ju fortfarande ganska liten och jag vill ju inte prioritera jobbet före henne. Jag vill inte heller utsätta de för att bli smittade eftersom de inte är "purunga" längre.

Vid middagen så frågar vi Emilia om hon vill åka dit imorgon och som tur är så tycker hon att det är så roligt att vara där så hon vart jätteglad. Vi beslutade då att hon kunde få vara där men känslan av att jag egentligen borde vara hemma med henne ligger fortfarande kvar. Det är fredag imorgon och det känns viktigt för mig att ta detta tillfälle i akt att jobba, nu när de ändå erbjöd sig. Är inte 100 % säker ännu på hur vi ska göra, tankarna gnager inom mig.

Vilken mat gör dig lycklig?

2008-11-05 @ 23:13:36
Läste på www.alltommat.se att det är en ny studie som gjorts där man visat vilka sorters mat som man förknippar med lycka. Personerna i studien hade rankat maten i klasserna lycka, hänförelse, behag, och komfort.

Maten som fick högst lyckopoäng: Glass, choklad, kakor, vindruvor och pizza.

Maten som fick lägst lyckopoäng: Tofu, soja, avokado, lax.

Maten som gav mest behag och hänförelse: Samma som lyckolistan.

Maten som gav minst behag och hänförelse:
Som de lägsta lyckomaten, plus blomkål.

Maten som fick högst tröstpoäng: Choklad, glass, vindruvor, spagetti, makaroner, äpplen, apelsin.

Om jag bara snabbt rankar några så säger jag:

Högst lyckopoäng: Sushi (lax, bläckfisk), avokado, (Levde på avokado under graviditeterna) suki yaki, räkor, grillad bläckfisk.

En period när jag ammade åt jag ca 100 gram choklad om dagen. Chokladen längtade jag efter att få äta då. Men det ligger absolut inte i närheten av topplistan längre.

Lägst lyckopoäng:
Pizza, brysselkål, aubergine

Vad tycker ni?

Novemberväder

2008-11-05 @ 19:32:31
Dessa kort är tillägnade våra kära vänner nere i Spanien. Novembervädret här hemma är väl något att längta tillbaka till :-)

Kl 07.45. Grått, kallt och disigt. Är på väg till jobbet.


kl 17.45. Mörkt, kallt och disigt. Är på väg hem från jobbet.

Är det ok att fråga hur mycket tjejer tar i bänkpress?

2008-11-04 @ 22:48:13
Efter jobbet gick jag och tränade med Marie och det behövdes verkligen. Kände mig ganska yr efter en tur på löpbandet men nu efteråt känner jag mig hur pigg som helst.

Är det någon som känner igen känslan när man tex skakar när man kör situps eller är ojämn i rörelserna när man tar i. Hemskt, eller hur? Idag körde vi en redig omgång på gymet och det börjar märkas att det ger resultat för nu har jag börjat få lite kontroll över mina muskler igen och kan ta i utan att skaka. Jag ska definitivt försöka få in flera pass under denna vecka för nu börjar det kännas jätteroligt :-).

Hur mycket tror ni att en flicka som jag klarar av att pusha i bänkpress? Kan man som tjej säga så :-)
Hur mycket klarar ni? Jag ska faktiskt testa det nästa gång så att jag kan se hur mycket jag klarar av nu och hur mycket jag kommer att kunna ta om 25 respektive 50 dagar. Kul att se om det blir någon utveckling. Jag är ju inte bara intresserad av att försöka slimma mig, det skulle ju vara kul om man vart lite starkare på köpet.

Ljusterapi, hjälper det?

2008-11-04 @ 22:41:38
Idag var det Lucas tur att vara hemma och vara sjuk. Han har sagt att han mått dåligt i flera dagar men eftersom han inte haft feber fick han gå till skolan igår. Inatt fick han dock sin feber och imorse var han snurrig och jättetjock i halsen. Han fick vara hemma med farmor och farfar idag och det var så snällt av de att han fick vara där. Emilia var lite avundsjuk men vart sen glad när hon fick höra att hon skulle bli hämtad tidigt från skolan. På kvällen verkade han vara mycket piggare så jag håller tummarna att han kan gå till skolan imorgon. Nu har nog viruset gått runt i hela familjen och vi får hålla tummarna att det är över nu.

Det är ju inte konstigt att man blir sjuk när man ser så lite sol. November räknas som den molnigaste månaden så man kanske skulle ta och försöka sig på lite ljusterapi för att se om man håller sig friskare. Är det någon som vet om det funkar?

Inflation på 230 miljoner procent

2008-11-04 @ 22:21:37
Fick höra på fikat idag att Zimbabwe i dagsläget har en inflation på 230 miljoner procent. Enligt DI står det att de räknar med att inflationen räknat på årsbasis kommer att komma upp i 10 miljoner miljarder procent.

80 % av befolkningen lever i fattigdom och det är brist på basvaror i landet. Den högsta valutan ligger på 10 miljoner Zimbabwiska dollar  och är värd ca 60 SEK.

De som klarar sig bäst är väl såna som haft möjlighet att spara utländska valutor som amerikanska dollar.
Hoppas att de hittar någon lösning till detta snart. Detta är ju helt sjukt.

A eller B människa?

2008-11-03 @ 21:48:26
Läste en artikel i NG att det finns två typer av människor om man tittar individens dygnsrytm.

Forskning har visat att A människor har en inre dygnsrytm på ca 23-24.5 timmar och att B människor har en inre dygnsrytm på ca 25-27 timmar.

Detta innebär alltså att en A människa har en inre dygnsrytm som passar med klockan/dygnet och är oftast trött på kvällen och pigg på morgonen. En B-människa som har en inre dygnsrytm på 25-27 timmar har ett förlängt dygn och detta innebär att man är pigg på kvällen och därmed trött på morgonen.

Det som bland annat har legat som underlag för forskningsresultaten är kroppstemperaturer hos olika människor och hur de upplever att tex morgonen och kvällen är. A människa har högre temperatur på morgonen och kan därför vara mer aktiva medans B människa har en låg temperatur på morgonen och är fortfarande inställd på att sova.

Jag är helt klart en B människa. Jag kan inte sova på kvällarna och vill gärna börja jobba på kvällen eller börja med någon aktivitet, typ städa, träna eller fixa något. Ideala sovtiden för mig är vid kl 2, då somnar jag direkt. Jag sover i regel ganska dåligt eftersom jag alltid är uppe på natten men tiden mellan kl 6-8 på morgonen är den tiden som jag sover allra bäst och det är ju då man måste gå upp..... Varje morgon är en mardröm där jag snoozar och önskar att jag kunde bara få sova 5 minuter till. Men barnen ska upp och man måste ju till jobbet så det är bara att masa sig upp. Nu när vi ställde om till vintertid så kändes det som en välsignelse och jag fick verkligen den där extra timmens sömn på morgonen.

Tydligen är det ärftligt så att jag kan ju direkt säga att båda mina barn är helt klart B människor. När jag var föräldraledig kunde jag lätt sova till 11 eftersom att barnen sov så bra på morgonen. På helgerna så kan de också vara uppe hur länge som helst. Det har nog aldrig hänt (förutom när de är riktigt sjuka) att de självmant säger att de är trötta på kvällen och vill gå och lägga sig. De kan lugnt sitta uppe med oss och kolla på film till typ kl 12 och 1 och sedan ta sovmorgon dagen efter.

Goran däremot är helt klart en A människa, när vi träffades så synkade vi inte alls. Det var ju helt hemskt, tyckte jag, att gå upp kl 7-8 på en lördag och sen kunde han vara dödstrött redan kl 11 på kvällen. Helt sjukt. Han har faktiskt under dessa år anpassat sig lite till mina tider, annars skulle vi aldrig hinna göra något tillsammans på helgerna.

Det finns ungefär lika många av kategori A och B människor, läste på en internetsida att det var ca 15-20 % i vardera kategori och att resten var så här mittemellan.

Vad tror ni att ni är?

Mäta sträckan

2008-11-03 @ 21:14:08
Var ju sjuk under hela veckoslutet och idag kände jag mig fortfarande inte helt i topp. Satt och försökte jobba igen lite och satt stilla vid datorn till ganska sent ikväll. Kom hem och hann precis säga godnatt till barnen innan de skulle somna.

Det blir som en ond cirkel. Är borta, får mer att göra, sitter stilla mer, får ingen tid till träning, blir mer spänd, orkar inte gå och träna, sitter ännu mer på jobbet...etc......

Denna gången ska jag bryta beteendemönstret direkt. Måste komma ut och röra på mig lite, tror att jag kommer att känna mig kryare då. Ska ringa Marie för att se om vi kan träna imorgon. Om inte hon kan ska jag nog ta mig i kragen och träna själv, har ju en bit kvar till att komma upp till mina 5 timmar i veckan.

Såg en schysst funktion idag på Eniro där man kan markera sträckan man sprungit och så får man sträckan mätt i meter. Det är ju superschysst. Det är ju en del gånger som man varit ute och sprungit som man inte har någon aning om hur långt man sprungit. Jag gör en del gissningar, försöker omvandla takten och tiden på löparbandet och känslan därifrån för att räkna om det till km, känner ni igen er?

Nu kan man bara klicka fram sträckan:-) Ska testa det och se om tidigare gissningar stämt eller om det varit glädjekalkyler.

Shoppa, men inte kläder :-(

2008-11-03 @ 20:37:58
Det vart ingen shopping i helgen (förutom trikåkjolen som min brorsdotter shoppade åt mig).
Jag har fortfarande en lång önskelista på höst/vinterkläder och jag vill verkligen ha!

Imorgon ska jag och Goran åka och shoppa................. på Lina däck.
Kylan har slagit till och vi har endast ok vinterdäck till ena bilen och måste fixa nya till den andra bilen.
Vill ju inte hamna i samma sits som dessa.



För gammal för Spandex?

2008-11-02 @ 22:15:40
Min brorsdotter var så schysst så hon var min "personliga shoppare" igår. Hon skulle ner och shoppa på lördagen och jag frågade henne att om hon hittade någon snygg pennkjol så kunde hon köpa en till mig så kunde jag ge henne pengar.

Som sagt, igår ringde hon mig och sa att hon hittat en jättesnygg pennkjol i stretch och jag tyckte att det lät riktigt schysst. När jag provar den idag så ser jag att den inte är i sånt stretchigt material som jag tänkt mig utan i trikå eller spandex eller vad man ska kalla det för. Jag sa det till henne att jag för gammal för att ha såna kjolar på mig och hon sa att hon inte såg mig som gammal så därför tyckte hon att jag kunde ha den. Hon hade också köpt en sån och sa att den satt skitsnyggt på henne och det kan jag absolut tänka mig för hon är 18 år och skitsmal.

Jag sitter nu med denna kjol och tycker att den är ju ganska snygg men jag tror att jag är för gammal för denna iallafall. Man måste vara såååå tight om magen för att ha något sådant. Vad tycker ni? När går gränsen för när man kan använda spandex?

Goran börjar på nya jobbet

2008-11-02 @ 21:55:52
Goran har efter 10 år på samma ställe beslutat sig för att det är dags att gå vidare och på måndag börjar han på sitt nya jobb. Det känns jättekul att se honom få en liten nytändning. :-)
Håller tummarna för att allt går bra för honom imorgon. Det brukar ju alltid vara lite pirrigt när man kommer som ny in i en grupp.

Besök på kyrkogården

2008-11-02 @ 21:46:13
Idag var vi iväg till kyrkogården för att tända ljus på min famors grav. Vi har gått dit varje år sen barnen föddes. Varför vet jag inte riktigt men vi har börjat att använda denna stund till att passa på att svara på barnens frågor gällande livet och döden. Det kommer upp ganska mycket "varför" hit och "varför" dit och det känns så naturligt att svara på detta när man är där. Varje gång när vi ska åka dit tycker barnen att det är läskigt. De är rädda för att trampa på gravarna och att alla andarna kommer att finnas runt omkring oss men efter att vi kommit dit så är de ganska lugna och tycker att det är ganska mysigt att gå dit.

Efter vi varit uppe brukar vi stanna för att plocka kastanjer. De har flera stora kastanjeträd där och i år plockade de supermånga jättefina kastanjer. Jag har för mig att man kunde grilla dessa och käka de men min far säger att man inte kan äta dessa. Hur vet man vilken sort som är ok att äta? Är det några som är giftiga eller är de bara inte goda??


Supergod söndagsfrukost

2008-11-02 @ 21:34:44
Hemma hos oss så gillar vi inte att äta mackor till frukost. (gäller alla förutom Goran)
Vi vill ha mat eller typ något gott som ris :-)

Idag lyxade vi till det och fixade iordning mini sjögräsrullar (Sjögräsark, ris, avokado, gurka och crabstick).
Vi tog även och åt ris som vi kryddade med en blandning av sjögräs och en speciell krydda gjord på japanska plommon som vi sedan hällde lite japansk grönt te på.

Supergott. Till och med Goran tycker att det är gott..

Trevlig middag

2008-11-02 @ 21:12:56
På lördagen åkte vi hem till Gorans kompis Dejan. Så himla trevliga och softa människor. God middag och supertrevligt sällskap, en riktig myskväll. Barnen hade det superkul och lekte massor. Här är Lucas och Emilia med tre av de fyra barnen. Branca (äldst), Milla (mellan) och Lena (minst).


Dejan och hans fru Milena är från Monte Negro och vi fick se lite bilder på nätet från där hon kommer ifrån och där de har sitt sommarställe. Det ser verkligen jättefint ut. Den gamla stilen finns kvar och det är små hamnbyar och berg runt omkring och det ser verkligen idylliskt ut. Vi har ju planer på att ta Ungern, Serbien och Spanien nästa sommar men vi ska se om det även går att klämma in Monte Negro i samma resrutt och vi fick en del tips på internetsidor vi kunde gå in på för att kolla.

Jag är ju den som går in och bokar i denna familj men jag kan ju inte språket så det har varit lite svårt att kolla eventuella priser etc. Hotellen var svindyra där vad jag kunde se så detta var liksom inte ett alternativ för oss, men med dessa tips så känns det som att jag kan kolla upp lite mer. Ett hus som är av intresse för att hyra har jag redan hittat. Den hade tre lägenheter så vi ska höra om kanske Gorans föräldrar och brorsa med familj kanske är intresserade av att hänga med. Tror dock att det kanske är lite för varmt för iallafall hans föräldrar att åka under högsommaren men man kan ju alltid fråga.

Här nedan har jag lagt in ett av klippen som de visade som visar lite bilder från olika delar av Monte Negro. Vad tycker ni? Visst ser det mysigt ut?

Bus eller godis

2008-11-02 @ 20:42:47




Barnen trotsade regnet och kylan och var ute och gick en vända borta där vi bor och de hade det jätteroligt.
De kom hem stelfrusna men väldigt nöjda då deras hinkar och monsterpåsar var fulla med godis.

Therese hade pyntat jättefint hemma och vi åt gott och hade det trevligt.
Man blir lite sugen själv på att klä ut sig och vi sa det att nästa år så ska vi fixa en riktig stor fest där även vuxna ska få klä ut sig, vi vill ju också vara med och leka ;-)